Nyheder‎ > ‎

Lukning af Tvingstrup Brugs, lørdag d. 17. april, 2010

indsendt 17. apr. 2010 22.53 af Morten Ditlevsen
Tvingstrup har tidligere været kendetegnet af et rigt foreningsliv. Foreningslivet er den lim der har holdt byen sammen gennem flere generationer. 16. marts 2010 blev Tvingstrup Brugsforening opløst, og lørdag den 17. april var sidste åbningsdag for Tvingstrup Brugs.
 

I anledningen af Tvingstrup Brugs’ 100 års jubilæum 1999 udgav Brugsforeningen et jubilæumsskrift skrevet af Berit Jeppesen og Inger Knopper. I forordet skrev Berit og Inger 

”En væsentlig grund til udgivelsen (af jubilæumsskriftet) er da også lige at stoppe op og gøre opmærksom på vores levedygtige Tvingstrup Brugs. Vi skal heldigvis ikke skrive den nekrolog! – Langtfra”. 

11 år senere var det uigenkaldeligt slut. En faldende omsætning, trods et stigende befolkningsgrundlag i byen, gav ikke  længere et forretningsmæssigt grundlag til, at byen kunne beholde dets 111 år gamle fælles indkøbssted, og endnu en forening måtte lade livet. 

Den 24. oktober 1899 åbnede Tvingstrup Brugsforening dørene til sin første butik. Brugsens første lokaler var fra den 1. november 1899 i en lejlighed hos A. Rasmussen ved Tvingstrup Station. Her blev indrettet butik, lager og bolig for uddeleren. Her lå Tvingstrup Brugsforening til november 1958. 

Målet for Brugsforeningerne var ifølge Brugsforeningens vedtægters § 1

”at forskaffe deres Medlemmer gode og uforfalskede Varer til den billigste Pris der kan faas ved Indkøb af større Partier” 

Brugsen var placeret i den centrale del af Tvingstrup ved siden af mejeriet, kroen, stationen og foderstof.Den 18. november 1958 blev den nye, moderne brugsforening indviet til stor glæde og gavn for byen. 

Særligt fremhæves gdr. Søren Nielsen, Springkilde (fm. 1951-1967). Det var ham, der tog initiativet til at få flyttet Brugsen til en bedre plads i byen. På den gamle plads var der ingen udvidelsesmuligheder. Til forretningen blev der tilknyttet en uddelerbolig, og i 1973 blev der indgået en aftale med OK om levering af olie og benzin (samme år som den første oliekrise!). 

I 1991 overtager Brugsen Tips og Lotto, i 1992 overtages leveringen af medicin fra Hovedgård, og i 1994 flyttes postekspeditionen til Brugsen. 

Lad mig til sidst slutte med et citat fra jubilæumsskriftet: 

”Man har sikkert til en hver tid i løbet af de 100 år sagt, at det er helt ufatteligt, så meget der er sket i de sidste 20 – 30 år. Og det er nok så sandt, som det er sagt! Det gik og går stærkt” 

Nu er det slut, og i den anledning er der grund til at sige tak til de mange, der lagde deres arbejdskraft i bestyrelsen gennem de sidste 111 år.

Niels Olsen

Kilde: Berit Jeppsen og Inger Knopper, Tvingstrup Brugsforenings jubilæumsskrift 1999

Comments