Stile fra 1953

Stil fra 3. mellem - Hovedgård Realskole – 1953

(om vinterglæder i Tvingstrup, skrevet af en 13årig elev.)

VINTERGLÆDER.

En vinteraften kan være meget hyggelig, når det er snestorm, og man sidder ved den buldrende kamin.

Hvis man sidder og læser, kan man pludselig blive afbrudt ved at høre mærkelige lyde ude fra mørket. Når man så ruller gardinet lidt op, kan man sidde og se, at bilerne kører fast i sneen. Så tænker man på alle de sportsglæder, man skal have den næste dag.

Vi har en stor oversvømmelse ikke langt fra, hvor jeg bor. Der har vi en dejlig skøjtebane, når det fryser. Det er ganske ufarligt, da der ikke er så dybt. Vi løber både frem og tilbage, leger ”tagfat” og tager hinanden i hånden og laver de vidunderligste sving. Når vi er trætte af at løbe på skøjter, har vi jo vores ski, og så går det i susende fart ned ad de store bakker. Vi kan også stå på ski ovre i skoven, og der er meget smukt, når alt er dækket med sne.  Her kan man også finde spor af fugle, rådyr, harer osv. En sådan tur kan være en stor oplevelse.

Vi har også lejlighed til at kælke, og det er en dejlig sport. Min fætter har en stor kælk, hvor der kan sidde 10 børn på. Der er et styr fra en gammel bil, som er sat på den, så den, der sidder forrest, kan styre. Der er kun det besvær med en kælk, at man skal trække den op igen, når man har fået en tur ned ad.

Så laver vi også glidebaner. Dertil skal isen være meget glat, for så går det bedst. I skolen kaster vi med sne; det er meget morsomt, når bare sneboldene ikke er for hårde, for så kan det være meget ubehageligt at få sådan en i nakken.

Det bedste, min bror ved, er at bygge snehuler. Han hober sneen op i en stor dynge og udhuler den. Derefter sætter han træklodser til borde og bænke derind. Så hugger han nogle fordybninger ind i væggen, hvori han sætter stearinlys. Der har han det meget hyggeligt, når han så hænger et tæppe for indgangen.

Når man kommer ind fra sådan en dag, er det dejligt at sætte sig med en bog og læse.Endnu en stil vedrørende Tvingstrup. 

(Stil fra en 12årig elev)

EN LANDSBY.

Den landsby, jeg her vil fortælle om, er Tvingstrup, som ligger 8 km nord for Horsens.

I Tvingstrup er der ingen kirke; den ligger et par kilometer uden for byen i en anden lille landsby, som hedder Ørridslev. Kirken og kirkegården er omgivet af et stendige. Foruden den egentlige indgang findes der også en låge, som fører ud på en mark, hvor der er en sti, som vi kalder Kirkestien. Den blev for nogle år siden brugt af beboerne i den nederste bydel af Tvingstrup. Nu bliver kirkestien ikke brugt så meget, da der også kører kirkebil.

I Tvingstrup findes en skole med en lærer og en lærerinde og ca. 60 børn. I skolestuen holdes om vinteren både aftenhøjskole og syning.

Så er der også et andelsmejeri, hvor bønderne fra oplandet kommer til med deres mælk.

På mejeriet fremstilles en stor mængde smør og ost, som sendes til udlandet.

Over for mejeriet ligger foderstofforretningen, hvor bønderne kommer med deres korn og får det behandlet.I samme bygning findes også statslager af korn.

Ved siden af foderstofforretningen ligger kroen, i hvis kælder der er indrettet en fryseboks, hvor mange af beboerne har en nøgle til et lille rum, hvor de kan lægge alt ind, hvad de vil gemme på, så det kan holde sig.

I kroen holdes en del store fester, og der kan drikkes kaffe efter begravelser osv.

Det er ikke alle fester, der bliver holdt på kroen. Nogle bliver holdt i forsamlingshuset, som ligger over for skolen. Der holdes f. eks. skolens og søndagsskolens juletræ; foruden det er der også gymnastik. Det holdes også i forsamlingshuset.

Nu er der også blevet lavet en stor ny sportsplads, som blev indviet i sommer. Samtidig fik sportsforeningen indviet en ny fane.

Der er også en træskofabrik, hvor der er 12 mænd, og der bliver lavet ca. 75000 par træsko om året. Træet, der bruges dertil, kommer fra omegnens skove i store kævler og bliver så først savet over på en bloksav, hvorefter det kommer igennem forskellige maskiner for til sidst at havne i en rygeovn som færdige træsko; derefter bliver de påstemplet nummer og bundet sammen i reb a´ fem par. I den tilstand sendes de ud til træhandlerne forskellige steder i landet. Der siges, at træsko er det sundeste fortøj, der findes, og så er det dansk og anbefales meget stærkt af læger.

I Tvingstrup findes også et nybygget vaskeri, hvor der er alle nutidens moderne vaskemaskiner. Husmødrene vasker selv deres tøj. De har halvanden dag hver om måneden. Det ser ud til, at de er meget tilfredse med den nye måde at vaske på. Tøjet er jo helt færdigt, både vasket, rullet og strøget på den korte tid.

Lige over for vaskeriet ligger byens branddam med et springvand og et anlæg.

Gammel Århus landevej går gennem den ene side af Tvingstrup, og ved landevejen findes en cykelforretning, hvor man kan købe alt lige fra trecykler til Lynette knallerter samt radio med alt tilbehør.

En installatør mangler heller ikke med alt til faget henhørende. Ikke langt derfra ligger et større maskinværksted, som hedder Stabil. På denne virksomhed fremstilles landbrugsmaskiner, traktorvogne, gødningsspredere m. m. På ethvert dyrskue og ungskue findes altid en fin udstilling fra denne fabrik.

Tæt ved byen ligger en smuk herregård (Serridslevgård), hvis store park er offentlig tilgængelig for folk, og hver søndag om sommeren går mange af byens beboere i skoven for at nyde naturen. 

---

( I stilen mangler omtale af Brugsen, Bager, Købmand, Slagter, Elis butik og evt et par stykker mere.) Ingrid.

Comments