Maj, 1945

Maj 1945 i Tvingstrup

v/ Thøger Jeppesen

Landevejen hed Gl. Aarhusvej, før den kom til at hedde Serridslevvej.Hvad kan man se på billedet?

En deling af den slagne tyske hær på vej mod syd på gåben, hjemad til en usikker fremtid i et sønderbombet land. De slæber på tung bagage og trækvogne uden at vide, at alt bliver frataget dem, når de når til grænsen; intet får de med ud af Danmark.

Men der er nok også finere tyskere på vej hjem; bilen, der kører sydpå, (er det en Mercedes?) er også godt lastet, og det er nok nogle ledende officerer fra Aarhus, der har sikret sig noget benzin. Hvor langt mon de er nået, før de blev standset?

Manden med fjedervognen er Gunnar Nielsen, som havde Tremhøjvej 10. Damen er hans mor, Marie Nielsen, gift med Niels Peter Nielsen, de boede Serridslevvej 74. De havde førhen Springkildegård (1906-43). Skal Gunnar til at bære et saltkar ind til moderen?

Marie står med et litermål eller lignende, for hun har lige købt mælk i løsmål hos mælkemanden Arne Nielsen, kaldet Arne Mælkemand. Han holder foran Gunnar Nielsen. (Arne var bror til Gerton Nielsen, Åesvej 3).

Træhuset på vestsiden af vejen var karetmagerværksted for Schjødt (far til Eva Halding). På stedet ligger nu Karoline og Henrik Langballes hus, Serrid­slevvej 75.

Det høje hus i midten er Jordkildehus, Serridslevvej 79.

Man kan se, hvor cementvejen begynder, fordi der er et farveskift i vejbelægningen midt imellem de to biler udfor trekanten, hvor nuv. Langgade begynder. Cementvejen gik ud til Møllegårdens indkørsel og stammer fra vejforlægningen 1934-36.

Brugsen er ikke bygget endnu; den kom først i 1958.

Huset øverst på bakken er gården Bleldvej 97, hvor Bodil og Karl Aage Christiansen nu bor.

Billedet stammer fra Serridslev Lokalarkiv, som har fået det af Søren Nielsen. Han havde Springkildegård (1943-87, efter delt ejerskab siden 1977).

Billedet må være taget fra 1. sal på Serridslevvej 72. Fotograf ukendt.
Comments